Global Forum for Road Traffic Safety, 84th session of WP.1

Problema siguranței rutiere constituie o temă solidă de dezbatere și acțiune în majoritatea statelor lumii, indiferent de zona geografică, de gradul de motorizare sau de calitatea infrastructurii. Conform datelor furnizate cu ocazia Conferinței de la Stockholm, peste 1,35 milioane de persoane își pierd viața anual în urma accidentelor rutiere și peste 50 de milioane sunt răniți grav. Accidentele rutiere sunt principala cauză de mortalitate pentru persoanele cu vârsta între 5 și 29 de ani. Experții estimează că, în lipsa unor schimbări pozitive, peste 500 de milioane de persoane își vor pierde viața la nivel global în următorii 10 ani, a transmis APIA.
În acest context, România se situează pe primul loc în UE din punct de vedere al indicatorului decese din accidentele rutiere /1 mil. loc., respectiv 96 de victime (1.867 decese la nivel național), față de numai 50, cât este media pe ansamblul UE. Aceste date completate de numărul persoanelor grav rănite în accidente de circulație (8.144 persoane), impun luarea unor acțiuni imediate, care, printr-o abordare integrată la nivel național să adreseze specificități locale/punctuale.
Asociația Educație pentru Democrație a participat la forumul organizat la Geneva pe tema siguranței rutiere , Global Forum for Road Traffic Safety, 84th session of WP.1, sub egida Organizației Națiunilor Unite, în perioada 7-11 martie 2022, eveniment în cadrul căruia au fost dezbătute și analizate aspecte importante din domeniul siguranței tuturor participanților la trafic.